Ga naar de inhoud

Van oude bedrijfskleding naar nieuwe dekens, laptophoezen en vlaggen

Als je iets kan hergebruiken moet je dat doen, vinden we. En dat vindt ook Ankie Mulder, onze collega in de voormontage. Onder werktijd zorgt ze ervoor dat alles tot in de puntjes is voorbereid voor onze monteurs. En in haar vrije tijd maakt ze van onze oude bedrijfskleding iets totaal nieuws. Haar eerste deken is inmiddels af en dat smaakt naar meer!

Ankie werkt nu vier jaar bij Life & Mobility. “Hiervoor was ik werkzaam als activiteitenbegeleider in de dagvoorziening voor ouderen, zegt ze. “Leuk werk, waar ik al mijn creativiteit in kwijt kon. Toch werd het tijd voor iets nieuws. Ik wilde wat anders, zeker omdat ik het werk alleen deed, zonder collega’s om me heen. Ik ben in gesprek gegaan met een loopbaanbegeleider, die me direct vertelde dat Life & Mobility heel goed bij me zou passen. Tijdens een dagje meelopen voelde ik direct een klik. Ik zit hier echt op m’n plek.”

Daar kunnen we wat moois van maken

Ook op haar nieuwe werkplek kan ze haar creativiteit kwijt. Ankie heeft namelijk een mooie, nieuwe, duurzame bestemming gevonden voor onze oude bedrijfskleding. “Inmiddels wordt onze oude bedrijfskleding naar een recyclepunt gebracht, maar dat was nog niet het geval toen ik er kwam werken. Ik dacht direct: daar kunnen we wel wat moois van maken. Ik ben van huis uit altijd veel bezig met handwerk; dat is me met de paplepel ingegoten. Toen mijn man kwam te overlijden, heb ik van zijn kleren een mooi kleed gemaakt. Zo kwam ik op het idee om hetzelfde te doen met de oude kleding van Life & Mobility.”

Aan mooie stoffen geen gebrek

Haar eerste kleed is inmiddels af, dus maakt Ankie al volop plannen voor haar volgende project. “We werken hier veel met laptops, dus misschien maak ik wel een mooie laptophoes. Of vlaggetjes, zodat we de boel kunnen versieren als iemand jarig is. Aan mooie stoffen geen gebrek. Ik heb thuis inmiddels een aardige voorraad oude kleding bij elkaar verzameld. En alle collega’s weten me ook goed te vinden als ze ergens vanaf moeten. Geen idee of er überhaupt nog wel iets naar het recyclepunt wordt gestuurd, haha.”

Ankie maakt haar creaties nu nog alleen vanuit huis, maar pakt het graag nog wat groter aan: “Hoe leuk is het om dit samen met collega’s te doen? Om samen af en toe een avond mooie dingen te maken van oude stoffen. Iets waar we anderen weer blij mee kunnen maken of wat weer gebruikt kan worden in de organisatie. Ik heb al een balletje opgegooid bij de personeelsvereniging, waar ik ook lid van ben, dus wie weet wie ik hier allemaal enthousiast voor kan maken.”

"Toch zonde als die mooie stoffen worden weggegooid, als je ze ook nog een tweede leven kunt geven." Ankie

Hoewel ze haar creaties in eerste instantie maakt als hobby, speelt ook duurzaamheid een rol. “Toch zonde als die mooie stoffen worden weggegooid, als je ze ook nog een tweede leven kunt geven. Dus probeer ik dat zoveel mogelijk te doen. Eigenlijk precies zoals we dat doen met onze rolstoelen. Veel rolstoelen die we verkopen, worden na gebruik weer teruggestuurd naar ons. Van het frame maken wij weer nieuwe rolstoelen, die weer jaren mee kunnen. We moeten allemaal ons steentje bijdragen voor een duurzame wereld. En ik ben trots op hoe Life & Mobility dat doet.”

Klik hier voor Circulariteit in ons Mvo jaarverslag.