Pooling systeem in de WLZ
Een groot deel van de rolstoelen van Life & Mobility wordt binnen de WLZ ingezet in verzorgings- of verpleeghuizen. De gebruikersgroep bestaat voornamelijk uit mensen die de rolstoel gemiddeld minder dan een jaar gebruiken. Om deze doelgroep een passende en duurzame rolstoel te kunnen bieden is in Nederland het ‘pooling-systeem’ ontwikkeld.
Het pooling systeem – uitleg
Bij elke nieuwe aanvraag voor een rolstoel wordt eerst gekeken of een geschikte rolstoel beschikbaar is in het zorgdepot. Zoja, wordt de rolstoel aangepast op basis van de individuele indicatie van de betreffende cliënt. Ook wordt er door de depothouder een kwaliteitscheck gedaan. Zo wordt gewaarborgd dat de hulpmiddelen op een veilige manier steeds opnieuw kunnen worden ingezet. Indien er geen passende rolstoel beschikbaar is, wordt deze via de dealer besteld bij de fabrikant.
Door het gedefinieerde indicatieproces staan de wensen en behoeften van de gebruiker van de rolstoel altijd centraal. De beschikbaarheid van verschillende rolstoelen in het centrale depot en de goede samenwerking tussen dealers en fabrikanten zorgen ervoor dat er altijd een passende en doelmatige rolstoel aangeboden kan worden voor iedereen die daarvoor in aanmerking komt.
Vanuit een circulair perspectief ziet dit model er als volgt uit:

Uitleg bij de illustratie ‘Circulair Perspectief’:
Onderhoud: De dealer is verantwoordelijk voor het onderhoud en aanpassingen aan de rolstoel . Dit gebeurt meestal op locatie.
Herinzet: De depothouder doet de kwaliteitskeuring en, indien nodig, aanpassing van de rolstoel bij een herinzet.
Herfabricage: De depothouder verzamelt afgekeurde rolstoelen en selecteert bruikbare onderdelen. Deze worden verstuurd aan de betreffende fabrikant. Deze voegt bruikbare onderdelen toe aan het productieproces.
Recycling: De depothouder stuurt afgekeurde onderdelen aan grondstofproducenten. De onderdelen worden gerecycled en weer uitgeleverd aan de rolstoelfabrikant.
Minder verbruik van primaire grondstoffen
Vanuit een duurzame ambitie hebben de leden van de Europese Unie als doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken heeft de Nederlandse overheid besloten om een tussentijdse ambitie in te voeren waarbij het streven is om in 2030 tenminste 55% CO2-reductie te gaan realiseren t.o.v. 2016.
Door het poolconcept dat we sinds 2007 kennen binnen de Nederlandse WLZ zien we dat de gebruikte primaire grondstoffen, en daarmee de CO2 reductie, enorm gedaald zijn. Zoals te zien is in onderstaande afbeelding.
Aan de andere kant is in dit model ook te zien dat we nog verder moeten dalen in onze CO2 uitstoot om de doelstelling van 2030 te behalen. Wij denken deze daling o.a. te kunnen realiseren door meer herfabricage van bruikbare onderdelen.

CO2 reductie door Newton Circulair